Original Canadian XO Maple Liqueur je unikátní směsí přírodního javorového sirupu a jemné kanadské whisky, čímž se řadí do zvláštní a jedinečné rodiny whiskových likérů. I přes jeho nesporné kvality došlo před lety k ukončení výroby a jeho budoucnost tak byla nejistá. V nedávné době však likér opět spatřil světlo světa, a navíc byl nově uveden i na evropský trh a samozřejmě ho můžete ochutnat i v našem plzeňském Forestbaru.
Základem likéru je čistý přírodní javorový sirup pocházející z provincie Quebec. Na získání jednoho litru sirupu je potřeba přibližně 40 litrů mízy, která se sbírá buď do jednotlivých nádob připevněných ke stromu, nebo pomocí potrubí vedoucího mízu z jednotlivých stromů do sběrné nádrže. Surová míza obsahuje pouze 2 % cukru, takže se musí vařit tak dlouho, až se zahustí a dosáhne 66 % až 67,5 % cukerného obsahu. Další základní ingrediencí je kanadská whisky vyráběná v provincii Alberta. Pro její výrobu se na rozdíl od whisky americké používá nejen žito, ale i obiloviny jako pšenice, oves či kukuřice. Výsledný destilát je tak oproti americkým whisky jemnější
a vhodnější k míchání, což podporuje i povolení částečného zrání v nových a použitých sudech, kde musí ležet minimálně po dobu tří let. Na základě tajné původní receptury je základ likéru, navíc ve vhodném poměru, doplněn o líh, karamel a javorovou esenci. Výsledkem je nápoj elegantní tmavě nazlátlé barvy, expresivní javorovokaramelové vůně a jemné vyvážené chuti.
Zajímavá je také historie Maple likéru, do níž se otiskla i česká stopa. Původně byl jedním z řady produktů firmy Maple Leaf Distillers z kanadského Winnipegu. Po několika letech byla celá výroba převzata firmou Angostura Holdings Limited se sídlem na Trinidadu, která tento likér vyráběla až do roku 2009. V tomto roce však Angostura v rámci restrukturalizace svých závodů převedla většinu výroby do jiných zemí a pobočku ve Winnipegu uzavřela, čímž došlo k přerušení výroby Malple likéru. O vzkříšení se zasloužila až skupina investorů z Kanady a České republiky, když se pokusila koupit licenci pro jeho výrobu spolu s originální recepturou, což se po dlouhém vyjednávání podařilo počátkem roku 2013. V současné době vyrábí likér mezinárodní společnost Canadian Maple s hlavním sídlem v Kanadě a provozovnou v Evropě. Při jeho výrobě se nadále důsledně dbá na dodržování původní receptury a tradičních technologických postupů za použití surovin poskytovaných původními kanadskými dodavateli. Likér si tak zachovává svou jedinečnou originální chuť, pro níž si získal oblibu mezi spotřebiteli na severoamerickém kontinentu.
Sledujte aktuality na FB Forestbar